понеділок, 27 травня 2013 р.

Знімаємо кіно.

Я втягнув себе у світ кіно!

Сам не очікував, що це так пафосно звучить, хоча правда така: я на волонтерських умовах беру участь у створенні короткометражки, сценарій якої займає аж 4 аркуші А4 і там всього буде двоє акторів. Фільм без бюджету, тобто ніхто нікому не платить і всі працюють заради слави, досвіду, фану і т.д. Але головне не розмір, а процес, тому я дуже радий що приймаю в такому участь.



Незалежно від розміру фільму, його створення має зазвичай 5 фаз:

1. Сценарій.

Його можна написати самому з нуля, можна купити готовий, можна вкрасти, можна взяти за основу книжку і т.д. Сценарій мусить бути.


2. Приготування (pre-production).

Підбір акторів та команди, вибір місць зйомок, вибір обладнання, костюми і ще багато речей, які я не знаю як перекласти на українську. Іншими словами, тут робиться все те, щоб саме знімання йшло гладко, щоб все було під руками і всі знали, що робити.

3.  Знімання (production).

Світло, камера, мотор!

4. Постобробка (post-production).

Монтаж відео та звуку, спецефекти, кольорокорекція.

5. Розповсюдження (distribution).

Донесення фільму до цільовою аудиторії.


Ми зараз на другому етапі, третій -- продакшин -- буде 9-о червня. Хто такі "ми"? Перш, ніж відповісти на це питання, перелічу основні ролі, які задіяні в створенні фільму. Оскільки, я не знаю всіх українсьских відповідників, то деякі ролі будуть англійською. Буду вдячний, якщо ви допоможете з перекладом.

1. Режисер -- той, в кого є бачення кінцевого продукту і кому підпорядковуються всі інші.
2. Director of Photography або просто DP -- його задача дати на виході таку картинку, яка задовольнить режисера. Вибір камер, світла та іншого обладнання -- це все на відповідальності DP.
3. Оператор камери -- той, хто тримає/рухає камеру. Кеп.
4. Звукорежисер -- відповідальний за звук.
5. Звукооператор -- налаштовує мікрофони і розміщує їх там де треба.
6. Production designer -- декорації, костюми і тому подібне.
7. Редактор -- клеїть докупи відзнятий матеріал.
8. Продюсер -- головний менеджер, він же відповідальний за бюджет.

Звичайно, що ролей є більше, якщо фільм серйозний, але я перелічив необхідний мінімум. Також ніщо не заважає одній людині виконувати кілька ролей, наприклад, в нашому випадку режисер є одночасно автором сценарію і продакшин дизайнером, а DP -- оператором.


Всього нас в команді є шестеро (це без акторів), і я буду допомагати всім потрохи, а також виставляти світло. Генеральна репетиція техніки буде в цю неділю і про неї також напишу. Stay tuned.

Немає коментарів:

Дописати коментар